Pc Mobile Techno-Zone: Πως να καθαρίσετε με ασφάλεια τον φορητό σας υπολογιστή Όλα τα νέα της τεχνολογίας σε ένα blog

Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Πως να καθαρίσετε με ασφάλεια τον φορητό σας υπολογιστή


Γέμισε σκόνες το ανεμιστιράκι του laptop, εμείς θα σας πούμε πως να το καθαρίσετε! Τώρα με τις ζέστες θα του κάνετε καλό!

Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι δυστυχώς όλα τα laptop δεν προσφέρουν άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό τους και κάποια από αυτά απαιτούν από τον χρήστη να λύσει σχεδόν όλο το σώμα προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό και ειδικά στον ανεμιστήρα όπου συσσωρεύεται το 98 % της σκόνης .


Η συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών μάλλον θα πρέπει να δώσει το laptop για καθαρισμό σε κάποιον ειδικό ώστε να είναι 100% σίγουρη ότι δεν θα προκύψει κάποια βλάβη κατά την διάρκεια του καθαρισμού.
Θα πρέπει ακόμα να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία laptops (ανάλογα π.χ με το μέγεθος) που να προσφέρει άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό.
Υπάρχουν laptops των 18,4 ιντσών που δεν προσφέρουν άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό τους παρόλο το μέγεθος τους και υπάρχουν και φορητά των 13 και 10 ιντσών που επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό τους ξεβιδώνοντας μάλιστα ελάχιστες βίδες.

Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία χρηστών που το laptop προσφέρει άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω οδηγό για τον καθαρισμό του φορητού σας υπολογιστή.
Εξ’ αρχής θα πρέπει να πω ότι δεν φέρω κάποια ευθύνη για τυχόν ζημιά στο laptop σας και ότι κάνετε το κάνετε με δική σας ευθύνη.
Αν βέβαια έχετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να ρωτήσετε όποτε θέλετε και θα βρούμε όλοι μαζί την λύση.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να επέμβουμε γενικά μέσα σε έναν υπολογιστή (φορητό ή σταθερό) είναι να ακουμπήσουμε μία μεταλλική επιφάνεια( π.χ καλοριφέρ) για να αποφορτιστούμε πλήρως από το ηλεκτρικό ρεύμα διότι αν δεν το κάνουμε υπάρχει κίνδυνος να κάψουμε κάποιο υποσυστήματα του υπολογιστή απλά με ένα άγγιγμα.
Ωστόσο αν δεν νιώθετε ασφάλεια με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φορέσετε τα γνωστά γάντια (χειρουργικά) τα οποία μπορείτε να βρείτε σε όλα τα φαρμακεία και supermarkets για 99,999 % προστασία από τυχόν ατυχήματα. Ο συνδυασμός των 2 αυτών μεθόδων προσφέρει 100 % προστασία.

Ας αρχίσουμε λοιπόν.

Αφού πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το laptop από όλες τις πηγές ρεύματος με το οποίο είναι συνδεδεμένο( τροφοδοτικό, μπαταρία) έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Αφού το κάνουμε αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να επέμβουμε στο laptop και να το καθαρίσουμε.

Αυτά είναι τα εξής:

-Ένα σετ κατσαβιδιών που να περιλαμβάνει σταυροκατσάβιδα όλων των μεγεθών καθώς και τους υπόλοιπους τύπους κατσαβιδιών.
-Έναν πλαστικό χάρακα για να ανοίξετε το καπάκι που αποκαλύπτει τα σωθικά του φορητού
-Ξυλάκια για τα αυτιά (μπατονέτες) και οδοντογλυφίδες για να καθαρίσετε την σκόνη από τα δύσκολα σημεία (το πρώτο δρα ως swiffer και το δεύτερο το χρησιμοποιούμε για την σκόνη που έχει συγκεντρωθεί σε σημεία που δεν φτάνει ούτε το πρώτο)

Αφού λοιπόν εκτελέσουμε σωστά τα παραπάνω βήματα θα πρέπει με την βοήθεια των κατσαβιδιών να ανοίξουμε το πίσω μέρος του laptop.

Το laptop αυτήν την περίπτωση είναι το Acer aspire 8930 G που προσφέρει πολύ μεγάλη ευκολία πρόσβασης στο εσωτερικό του.



Για να αποκτήσουμε λοιπόν πρόσβαση στα σωθικά θα πρέπει μα ξεβιδώσουμε 7 βίδες (για αυτο το laptop). Συνήθως με ένα μικρό σταυροκατσάβιδο μπορούμε να κάνουμε εύκολα αυτήν την δουλειά μας.



Μόλις ξεβιδώσουμε όλες τις βίδες θα πρέπει να ψάξουμε για μία εγκοπή σαν αυτή της φωτογραφίας απο κάτω.




Μόλις την βρούμε θα πάρουμε στα χέρια μας τον πλαστικό χάρακα ή ένα κατσαβίδι(κατά προτίμηση το απλό) και θα το εισάγουμε προσεκτικά στην εγκοπή(προσοχή δεν θα εισάγεται όλο το κατσαβίδι η τον χάρακα, μόνο την άκρη).
Μόλις το κάνουμε αυτό θα κινήσουμε το κατσαβίδι από την όρθια θέση στην οποία βρίσκεται προς την κάτω θέση έτσι ώστε να ακουστεί ένα κλικ.
Μετά από αυτόν το ήχο είμαστε έτοιμοι για να ανοίξουμε το καπάκι. Εδώ θα πρέπει να φορέσουμε τα πλαστικά γάντια κατα προτίμηση για λόγους ασφαλείας του υπολογιστή.

Αφού βγάλουμε το καπάκι θα δούμε μπροστά μας αρκετά από τα υποσυστήματα του φορητού μας



και θα δούμε τον ανεμιστήρα τον οποίο αναζητάμε:




Μόλις τον εντοπίσουμε θα πρέπει να αναζητήσουμε όλες τις βίδες που τον ενώνουν με την μητρική οι οποίες μπορεί και να βρίσκονται σε πολύ περίεργα σημεία(προσέξτε καλά την παραπάνω φωτογραφία και θα καταλάβετε.
Με κόκκινο σημειώνονται οι βίδες που ξεβιδώνουν το καπάκι του ανεμιστήρα, με μοβ αυτές που ξεβιδώνουν την βάση του ανεμιστήρα και με συνδυασμό αυτή με των συνδυασμό των 2 χρωμάτων έχει τον διπλό ρόλο(επεξηγείται παρακάτω).

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι βίδες δεν χρησιμεύουν μόνο στο να στερεώνουν το ανεμιστηράκι στην μητρική αλλά αν ξεβιδωθούν ορισμένες από αυτές μπορούμε να δούμε το εσωτερικό του ανεμιστήρα και να το καθαρίσουμε. Για τέλειο καθαρισμό θα πρέπει δυστυχώς ή ευτυχώς να αφαιρέσουμε εξ ολοκλήρου τον ανεμιστήρα αλλά ακόμα και αν δεν το κάνουμε θα έχουμε αφαιρέσει τουλάχιστον το 80-85 % της σκόνης αφαιρώντας και μόνο το καπάκι του ανεμιστήρα.

Οπότε θα πρέπει να εντοπίσουμε τις βίδες που ξεβιδώνουν το καπάκι του ανεμιστήρα(στην δικιά μου περίπτωση μία βίδα είχε διπλό ρόλο-και να συγκρατεί τον ανεμιστήρα πάνω στην μητρική αλλά και το καπάκι πάνω στο υπόλοιπο σώμα του ανεμιστήρα γι αυτό προσοχή).
Για να ξεβιδώσουμε τις βίδες του ανεμιστήρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα μικρότερο σταυροκατσάβιδο.



Μόλις αφαιρέσουμε και την τελευταία βίδα το καπάκι του ανεμιστήρα θα ανασηκωθεί και θα είναι κάπως έτσι.



Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεσκονίσουμε τα πτερύγια του ανεμιστήρα οι οποίες ίσως και να έχουν χνούδια, χρησιμοποιώντας τις μπατονέτες και τις οδοντογλυφίδες. Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσουμε τις απολήξεις των heatpipes (τα πλαϊνά) οι οποίες θα είναι σίγουρα γεμάτες από χνούδια λόγω της κατασκευής τους. Χρησιμοποιώντας και πάλι τα δύο όπλα μας (ή και μαλακή οδοντόβουρτσα) θα πρέπει να καθαρίσουμε και τα heatpipes με προσοχή.





Μετά από αυτό το βήμα ο καθαρισμός για τους περισσότερους έχει φτάσει στο τέλος καθώς ένα μεγάλο μέρος της σκόνης έχει εξαφανιστεί.



Τώρα για όσους είναι περισσότερο απαιτητικοί και θα ήθελαν να καθαρίσουν περισσότερο τον υπολογιστη τους θα πρέπει να αφαιρέσουν και τον ανεμιστήρα.

Η διαδικασία λοιπόν είναι η εξής:

Ξεβιδώνουμε τις υπόλοιπες βίδες και μετά αφαιρούμε το ανεμιστηράκι προσέχοντας όμως να μην προκαλέσουμε ζημιά στο καλώδιο τροφοδοσίας του.
Αν μας ενοχλεί το καλώδιο μπορούμε να βρούμε που συνδέεται το καλώδιο τροφοδοσίας και με την βοήθεια ενός κατσαβιδιού ή μιας πένσας και με μαλακές κινήσεις να αφαιρέσουμε το καλώδιο τροφοδοσίας (κάτω αριστερά).




Όταν ξεβιδωθούν όλες οι βίδες και βγει το καλώδιο τροφοδοσίας απο το ανεμιστιράκι, θα μπορει να αφαιρεθεί τελείως.



Ακολούθως καθαρίζουμε και κάτω από τον ανεμιστήρα αλλά και κάτω από τις απολήξεις των heatpipes και μπορούμε να πούμε ότι καθαρίσαμε όλη την σκόνη του laptop.



Εδώ τελειώνει το στάδιο καθαρισμού αλλά αρχίζει το στάδιο της επανασυναρμολόγησης.
Αν λοιπόν καθαρίσαμε και κάτω από τον ανεμιστήρα θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε ξανά εκεί που ήταν.
Πρώτα τον συνδέουμε στο ρεύμα φροντίζοντας να ελέγξουμε αν έχει μπει καλά η σύνδεση.
Έπειτα τον τοποθετούμε στην θέση του και αρχίζουμε να βιδώνουμε μόνο τις βίδες που τον ενώνουν στην βάση.

Μετά τοποθετούμε το καπάκι και βιδώνουμε τις υπόλοιπες βίδες με προσοχή.
Ακολούθως τοποθετούμε το καπάκι του φορητού στην θέση του πιέζοντας απαλά μέχρι να ακούσουμε κάποια χαρακτηριστικά κλικ, βιδώνουμε τις βίδες και είμαστε έτοιμοι.

Θα δείτε διαφορά καθώς με την απομάκρυνση της σκόνης δεν θα χαμηλώσουν μόνο οι θερμοκρασίες αλλά αυξάνονται και οι επιδόσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.


Καλή επιτυχία στην εγχείρηση (και μην περισσέψει καμία βίδα ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...